Bloggposter

Footloose - programbladsfotografering

Senaste veckoslut hann vi med mycket. Ensemblen, funktionärerna och produktionsteamet fotograferades på söndag för programbladet, både enskilt och i grupper. Vår kostymör Saara hade transporterat stora högar med kläder, skor, hattar och övriga accessoarer till Raseborg. Det var soligt och varmt vilket underlättade arbetet, då kläderna kunde hänga ute. Inne i logen, fixades hår och make-up. Footloose tar oss tillbaka till 80-talet, vilket betyder stora frisyrer och färgstark make-up.  

Fotograferingen skedde i terrängen kring sommarteatern och Raseborgs Slottsruiner. Det finns massor med fantastiska platser att fota på och nu hade också löven spruckit ut och våren visade sin bästa sida. Vår fotograf Emilia ”Miilo” fick alla att slappna av framför kameran och bilderna blev superfina. Slutresultatet ser du i programboken, som finns att köpa vid varje föreställning under sommaren.

Här nedan några bilder som togs vid sidan om den egentliga fotoshooten.

Lars M. och Antonia som Ren och Ariel i romantisk stämning vid borgen. 

 

Rebecca, Wilma, Celina och Sofia jobbar i Bettys Burger Bar.

Alfons, Anton och Linus - trovärdiga som bad guys.Smize - smiling with your eyes. Tyra Banks skulle vara stolt.
 

Birk och Vide - multitalenta bröder.

Yasmina står i år för första gången på Raseborgs-scenen.

Kaspian är också med för första gången.

Raseborg Sommarteater
Publicerad 23.05.2017 kl. 09:26

Footloose flyttar utomhus

Den här veckan har det äntligen blivit varmt och det var tur, för sommarteatern börjar nu repetera utomhus på Raseborgs stora utescen. På fredag eftermiddag hade vi besök av Yles Närbild, som kom och gjorde en inspelning för ett avsnitt, som handlar om sommarteatrar. Det var många av ensemblen och produktionsteamet som ställde upp och det blev både intervjuer och sång- och musikinslag. Det skall bli spännande att se slutresultatet. Programmet kommer att sändas i början av juni.

Närbild filmar närbilder.

Trötta cowboys.
 

Idag ordnade Ekenäs Centrumförening sin första Summer Kick-off och man hade bjudit in Footloose-ensemblen att uppträda. Det var roligt att se att så många kommit för att titta på oss. Solen gassade över torget och det kändes faktiskt som sommar. Det som visades var öppningsscenen, där största delen av ensemblen deltar.

Vi får ibland svara på frågor om vad Footloose handlar om och till vem den riktar sig. Det är inte konstigt om man inte genast känner igen musikalen, det är trots allt första gången den visas på en teaterscen i Finland. Footloose har varit en stor succé var den var än den satts upp, inte minst i Sverige där den startade i Göteborg och spelade för slutsålda hus och flyttade sedan till Stockholm i 2008.  I den svenska versionen hade bland annat Måns Zelmerlöw och Peter Johansson huvudrollerna.

För vem passar musikalen? Footloose passar för hela familjen, unga som äldre. Det blir glädje, humor, romantik, drama och energi. Precis såsom en underhållande sommarteaterföreställning skall vara.

Sicke lockade publiken till torget...

...och publiken kom!

Tack till alla som var med!

Raseborg Sommarteater
Publicerad 20.05.2017 kl. 18:29

Footloose på Horsbäckdagen

I går fick ensemblen uppträda för första gången inför publik om man inte räknar med flashmobben för ett par veckor sen. Raseborgs Sommarteaters samarbetspartner Special Mobil, ordnade ett teaterjippo i bilaffären, där publiken också hade möjlighet att delta i en utlottning av VIP-paket till premiären av Footloose den 29 juni.

Alla samlades på Tryckeriteatern i Karis på lördag morgon klockan 10 för en genomgång av första scenen, som börjar sitta riktigt bra. Efter att man dragit igenom scenen två gånger och finslipat vissa detaljer, var det dags att packa ihop de drygt 20 skådisarna i bilar och åka till Horsbäck. Lite spännande var det att se om det var mycket publik på plats och visst var det många som hade kommit för att titta. Vi fick också se den fina vita VW-bubblan, som kommer att finnas på plats hela sommaren på Raseborg och som fick många beundrande blickar.

Footloose-kuplan, som du kommer att få se på Raseborg.

Scenen på Tryckis är rätt stor och man har utrymme att dansa och röra på sig och det är klart att det inte blir riktigt på samma sätt i en affär. Men skådisarna klarade uppträdandet med beröm utan att trassla in sig sladdar eller snubbla över bilarna. Alla tyckte det var superroligt och det både syntes och kändes och publiken verkade vara nöjd.

Footloose är ännu rätt så okänd för de flesta sommarteaterbesökare, så det är på sin plats att berätta och visa vad pjäsen handlar om. Det är ju faktiskt teaterpremiär för Musikalen Footloose på finländska teaterscener på Raseborg, så det här är ingen favorit i repris som vi visar. Nästa uppträdande är på lördag 20 maj klockan 13 i samband med Ekenäs Summer Kickoff. Vi ses väl där?

 

I rollerna som pastor Shaw Moore och hans hustru Vi ser vi
Peppe Krook och Patricia Korenius.

Lotta Lerviks och Lars M. Huldén spelar
mor och son Ethel och Ren McCormack.

Coolast!  Några av våra yngsta skådisar: Alva Lerviks, 6 år, som vi minns som den bedårande Gretl i The Sound of Music. Minea Korenius, 11 år, som gjorde en fin rollprestation som Martha i samma pjäs och hennes lillebror Kaspian, 7 år, som i
år debuterar på Raseborgsscenen.


Tack publiken! Vi ses igen.

 

Raseborg Sommarteater
Publicerad 14.05.2017 kl. 16:58

Footloose – klädprovning och flash mob

Senaste lördag var en bråd dag för ensemblen. Repetitionerna fortsatte på Tryckeriteatern med finslipning av enskilda scener och dansnummer. Ensemblen är nu komplett! Vi har nu hittat vår Wes Warnicker och välkomnar Larsson med i gänget!
Kläder provades för line dancen och våra kostymörer hade lyckats samla ihop en stor hög med stetsonhattar och flera kassar med häftiga boots. Jeans i olika modeller och rutiga skjortor hör naturligtvis också till looken. De flesta hittade sina storlekar, men herrboots får vi ännu leta efter på lopptorgen.

 

 

 

 

 

 

Sen fanns det möjlighet att beställa t-shirts. Ensemblens t-skjorta finns i år i fyra läckra färger: orange, fuchsia, lime och lila. Beställningarna har tillsvidare fördelat sig jämnt bland alla färger. Roligt att alla verkar hitta sin favorit. 80-talet är känt för sina granna färger och den visuella linjen i all marknadsföring är därför färgglad.

 

Under lunchpausen gjorde Footloose-gänget en flash mob i S-market Karis. Vår samarbetspartner Varuboden-Osla hade gett grönt ljus till överraskningsuppträdandet i affären. Omkring 25 medlemmar av ensemblen sjöng och dansade bland butikshyllorna. Kunderna, som var ute och handlade inför Valborg, fick ett litet smakprov på musikalen och skådisarna fick känna på hur det är att uppträda inför publik. Jätteroligt tyckte de flesta. På lördag var det exakt två månader kvar till premiären, så det börjar så småningom pirra i magen.
Nedan några snapshots från våra inspelningar.

 

 

 

 

Raseborg Sommarteater
Publicerad 02.05.2017 kl. 12:23

Footloose – repetitionerna fortsätter

Det är ännu två månader kvar till premiären, men ensemblen har många, långa timmar av repetitioner bakom sig. De första övningarna började redan före jul och under det här året har det inte blivit många lediga veckoslut. Tryckeriteatern och Unkan i Ekenäs har blivit väl bekanta för alla, det är här man har filat på sången och dansen och övar replikerna. Ibland övar man i mindre grupper och ibland är hela ensemblen på plats. Under den senaste månaden har också scenbygget tagit fart ute på Raseborg. Det börjar kännas som om sommaren är på kommande.

Manuset

Tryckis

Pati Borgström leder sångövningarna på Unkan i Ekenäs.

Masscenerna börjar ser bra ut. Här en färsk bild från
Tryckis.

Regissören Sicke Lundberg och koreografen Jens
Walentinsson hjälper ensemblen på vägen.
(foto: Emilia Nyberg).

Raseborg Sommarteater
Publicerad 19.04.2017 kl. 11:59

Footloose – pressfotografering

Den första pressfotograferingen gjordes i mars på Tryckis. Vi kallade in Emilia ”Miilo” Nyberg, som är en superbra fotograf och känner till vad vi är ute efter. Hon har tagit bilderna för sommarteaterns programblad under många år. Miilo är snabb i vändningarna och det är viktigt för oss. Vi vill ha bra bilder, men oftast har vi begränsat med tid. Ingen lätt kombination, men du får avgöra själv. Här ser du resultatet, vi tycker det blev bra.

Efter att alla fått sina kläder och fixat sina frisyrer var det dags.
Sicke ger instruktioner.

Miilo funderar ännu på de rätta vinklarna och vår kostymör
Saara rättar till kläderna.

Saara och Tiina ansvarar för dräkterna och accessoarerna.
Det är viktigt att hitta den rätta 80-talsstämningen.


"Se inte så allvarliga ut". Annette, Tika och Cassandra.

Snart har vi hittat den rätta mooden.

Jess, det var det här vi sökte. (Foto: Emilia Nyberg).

Raseborg Sommarteater
Publicerad 10.03.2017 kl. 11:06

Footloose – Making of The Trailer

I slutet av januari spelade vi in vår första Footloose -trailer. För själva inspelningen stod Toffe och New Land Pictures, som har gjort flera andra av sommarteaterns trailers. Eftersom vi ännu inte hade dräkter, frisyrer eller styling klara, beslöt vi filma enbart fötterna.

Teatergarderoben innehåller förutom en massa häftiga kläder från olika årtionden också skor i alla storlekar, modeller och färger. Det var bara att välja passande dojor och efter det ställa sig på Tryckis-scenen och dansa loss. Roligt tyckte vi som var med.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här hittar du vår trailer, hoppas du gillar den:

http://www.youtube.com/watch?v=JUWZUbeqY5s

Raseborg Sommarteater
Publicerad 01.02.2017 kl. 20:28

Footloose presenterade sig på Resemässan

På Resemässan var det dags för årets första PR-gig och Raseborgs Sommarteater bjöd på smakprov ur sommarens musikal Footloose. Sommarteatern hade blivit inbjuden att uppträda på Resemässan i Helsingfors och den stora temaavdelningen för Finlands Skärgård. Det här var ett fint tillfälle att visa upp sig på och Footloose-gänget gjorde två framträdanden under dagen.

De som uppträdde var Annette Lundell, Cassandra Lindholm, Tika Sevón Linjegren, Lars M Hulden, Antonia Atarah, Emmy Snickars och Anton Ala-Heikkilä. Det såg sååå bra ut - redan nu efter bara några veckor repetitioner!

På plats var också regissören Sicke Lundberg, kapellmästaren Pati Borgman, som hade fixat musiken, koreografen Jens Walentinsson, som hade hjälpt till att öva in de rätta movesen samt Heidi och Mona, som filmade och fotade och delade ut flyers.

Det blir fler PR-uppträdanden under våren och sommaren. Håll ögonen uppe och följ oss på Facebook och Instagram.

 

Antonia Atarah och Lars M. Huldén

 

Cassandra Lindholm och Annette Lundell.

Tika Sevón Liljegren, i bakgrunden skymtar Sicke.

Anton Ala-Heikkilä, Antonia Atarah, Annette Lundell, Lars M. Huldén, Cassandra Lindholm och Emmy Snickars.

Raseborg Sommarteater
Publicerad 23.01.2017 kl. 15:51

Footloose på Raseborgs Sommarteater sommaren 2017

Tonight I gotta cut loose, footloose. Kick off your Sunday shoes…

Nästa sommar tar Raseborgs Sommarteater oss tillbaka till det glada 80-talet med sina diskotek, färgglada kläder och spännande frisyrer. Footloose, som är en av 80-talets stora musikfilmer, hade premiär som musikal på Broadway 1998 och har sedan dess gjort succé var än den satts upp. Musikalen är skriven av Dean Pitchford och Walter Bobbie och musiken är gjord av Tom Snow. På finländska teaterscener har Footloose inte visats tidigare så det blir urpremiär på Raseborgs Sommarteater den 29 juni i Sixten ”Sicke” Lundbergs regi. Det blir mycket dans och rock, men också lite drama, kärlek, sorg och humor i en mix, som passar alla åldrar.

Nu är det dags att presentera ensemblen och produktionsteamet.

Sicke Lundberg gör den här sommaren sin debut som regissör på Raseborgs Sommarteater. År 1996 stod han på Raseborgsscenen i Ungdomskällan.


I produktionsteamet ingår Saara Kantanen (kostym), Jens Walentinsson (koreografi) och Hanne Horte (scenografi).

 

Som kapellmästare verkar Patricia ”Pati” Borgman.

 

På scenen står bland annat Antonia Atarah, Anton Ala-Heikkilä och Lars M. Hulden, som alla debuterar på Raseborgs Sommarteaters scen i sommar.

 

Annette Lundell och Tika Liljegren-Sevon.


Filip Hartman är bekant från rollen som Rolf i The Sound of Music senaste sommar.

 

Cassandra Lindholm har vi sett tidigare på Raseborg, bland annat i Teaterbåten år 2012.

Peppe Krok och Patricia Korenius spelar pastor Shaw och Vi Moore.

Glada Sofia Kruskopf och Alfons Grönholm kommer vi ihåg från musikalen Hemlis på Karelia.

Det här är bara en del av ensemblen. I rollerna ser vi många andra barn, ungdomar och vuxna med talang och energi, som vi presenterar senare i vår blogg och på Facebook och Instagram.

Footloose – minns du filmen och låtarna?

Footloose handlar om Ren McCormack som flyttar från Chicago till en liten håla i Iowa med sin mamma. I den lilla staden är det inte tillåtet att spela rockmusik eller att dansa på grund av en olycka. Ren, som själv älskar att sjunga och dansa, bestämmer sig för att försöka ändra på detta och ordnar en danstillställning. Hans största motståndare i detta är pastorn Shaw Moore, vars dotter vid namn Ariel, Ren förälskar sig i. Många av låtarna från Footloose toppade hitlistorna runtom världen och är numera klassiker, bland dem Holding out for a Hero med Bonny Tyler.

Du kan följa med vårt äventyr på
Facebook
Instagram
Snapchat på namnet Footlooserb2017
#footlooseraseborg #rbsommar2017
 

Biljetterna släpps i början av året och presentkort kan du köpa på Luckan Raseborg i Karis.

See you!

Text och bilder: Mona Salama, promotor
mona(a)raseborg.org, 050 566 5997
 

Raseborg Sommarteater
Publicerad 21.12.2016 kl. 10:59

The Sound of Music - Backstage

Har du undrat hur det ser ut bakom kulisserna på Raseborgs Sommarteater?
Välkommen på en tur backstage.

Har har vi backstage-tältet - för tillfället ganska tomt.

I tältet samlas ensemblen varje gång inför föreställningen.

Koncentrerade miner: Calle, Minea, Eva och Leif.

Elsa Schraeder, dvs. Jennifer Karlsson, har sina egna uppvärmningsrutiner bakom tältet.

I den trånga logen håller Josefine, artesanstuderande från Axxell, på att lappa en av dräkterna...

...medan Anna Forsman-Granroth stryker sin nunnekåpa.

Frau Schmidt (Barbro Backman) bättrar på sin make-up...

 

 

 

... och Linus Mäkelä fixar håret.

 


Inka Louneva (Birgitta) och Celina Korenius (novisen) tar det lugnt inför kvällens föreställning. Inka vrickade foten på scenen, men klarade galant av alla följande föreställningar med hjälp av kryckor.

 

Vår "vakthund" Rocky.

Ett par av syskonen von Trapp: Martha (Minea Korenius) och Gretl (Ellen Haakana).

Läget under kontroll. Så här avslappnade ser scentekniker Jonatan Flinck och ljuddesigner Jesper Söderström ut inför varje föreställing. Jeppe kan vi tacka för den fina ljudåtergivningen och alla effekter. 

Maria (Sarah Nedergård) gör sig redo att återvända till familjen von Trapps hus.

Under fotograferingen för programbladet - nunneselfies.

Och sen tillbaka till scenen.
Nu återstår endast 5 föreställningar. Det finns ett begränsat antal biljetter kvar till varje föreställning så det lönar sig att boka i tid. Närmare 18 000 bokningar har redan gjorts.

Mona Salama
Publicerad 24.07.2016 kl. 11:50

The Sound of Music - halvvägs i säsongen

Vi har nu kommit så långt i spelsäsongen att vi har endast hälften dvs. tio föreställningar kvar. Närmare 8 000 personer har redan sett The Sound of Music, många av dem två eller flera gånger. För dig som ännu inte har bokat biljett, gäller det att skynda. Biljettbokningen är livlig både på webben och på vår telefontjänst, och vi har redan över 12 000 bokningar sammanlagt för hela säsongen. På grund av andra evenemang på Raseborg, spelar vi endast ett veckoslut till i juli, de övriga föreställningsdagarna är onsdag och torsdag fram till den 4 augusti.

 

“Sound of Music gick hem hos publiken igen” (Svenska Yle), “Förtrollande Maria på Raseborgs scen” (Västra Nyland), Musikalisk hyllning till medmänsklighet och empati" (HBL), “Raseborgs sommarteaters version av Sound of Music tjusar och berör” (Kyrkpressen).

Vi är otroligt tacksamma, glada och överväldigade av den fina respons vi fått. Det har gått över alla förväntningar och alla bara njuter av den fina upplevelsen, publikens reaktioner och den enastående samhörigheten. Ensemblen, orkestern, den tekniska personalen, alla funktionärer och övriga i produktionsteamet jobbar tillsammans för att leverera publiken en oförglömlig föreställning.

Några tips för teaterbesöket

För dig som planerar ett besök på Raseborgs Sommarteater, kan vi ge följande tips:

  • Kom på plats i tid, speciellt om du inte löst ut din biljett på förhand. Vår biljettförsäljning vid ingången öppnar en timme före föreställningens början och det brukar vara långa köer. Du kan betala dina biljetter både med kort och kontanter.
  • Vill du undvika köer, köp din biljett på förhand på webben på adress http://www.netticket.fi/sound-of-music  eller på något av NetTickets biljettförsäljningsställen. En del av biljettförsäljningsställena är stängda i juli, kolla öppettiderna med respektive försäljare.
  • Du kan också lösa ut din biljett på förhand på sommarteaterns kansli i Karis på adress Torggatan 3. Vi betjänar vardagar kl. 12-16 och även här kan du betala med kort eller kontanter. Telefonnumret till kansliet är 019 241 5035.
  • Ta med kontanter till teatern för inköp av programblad, lotter osv.
  • På teaterområdet behöver du inte gå hungrig eller törstig. Här hittar du bl.a. varm korv, glass, kaffe, saft, smörgåsar, söta tilltugg som bl.a. årets nyhet Marias wienerbröd, popcorn, godis mm.
  • Om du vill ha ett stadigare mål mat, reservera bord på Slottsknektens stuga, som serverar en teatermeny.
  • OBS! Det finns också en Rosenkiosk på teaterområdet, där du kan köpa rosor och skicka en hälsning till dina favoriter i ensemblen. Alla älskar rosor och intäkterna för blommorna går till unga begåvade skådespelare.
  • Klä dig efter väder och vind. Det kan vara bra att ta med varma kläder eller filt, speciellt i veckan då föreställningen slutar ca klockan 22. Sittunderlag behöver du inte ta med dig, utan dem kan du låna på stället.
  • Föreställningen lämpar sig även för barnfamiljer och är ca 3 timmar lång med en paus på 30 minuter.

Ni är alla hjärtlig välkomna till Raseborgs Sommarteaters 50-årsjubileumsföreställning The Sound of Music.

Auf Wiedersehen!

Mona Salama, produktionsansvarig

 


 


 

Mona Salama
Publicerad 13.07.2016 kl. 10:06

The Sound of Music - Mor och dotter tillsammans på scenen

Musikaler har alltid varit nära mitt hjärta. Ända sen jag var liten har jag varit och titta på en massa olika föreställningar. När jag var 9 år åkte vi med familjen till London och såg Hairspray -musikalen. Den hade jag redan sett 4 gånger på bio. Genast när jag såg den musikalen första gången blev jag förälskad i den. Efter det ville jag bara veta mera om musikaler och vi går jätteofta på olika musikaler tillsammans med mamma. Det har blivit ett gemensamt intresse för oss båda.

 

Min mamma Tanja Kauppinen-Savijoki är utbildad operasångerska och sångpedagog. Hon har gjort många operaroller men också musikaler, bl.a. Maria i West Side Story. Jag har dansat och tagit sånglektioner och varit med i Nationaloperans Par(r)asvaloissa musikteatergrupp samt lågstadie- och högstadie musikklasser och fortsätter gymnasiet på musikklass. När vi då på hösten såg i tidningen att Sound of Music görs på Raseborg så tyckte vi båda att det skulle vara roligt att vara i samma produktion. Till sist efter många auditioner blev vi valda till produktionen. Jag delar rollen som Liesl tillsammans med Emilia Ekström. Mamma spelar Abbedissan.

Vi tycker båda att det är superroligt att få vara med i samma produktion är som en drömupplevelse! Stämningen på Raseborgs sommarteater är unik och alla skådespelarna stöder varandra och har en otrolig gruppanda!

Selina

 

 

Det första genrepet.

Raseborgs Sommarteater
Publicerad 21.06.2016 kl. 14:23

The Sound of Music - att vara minst

Jag är 5 år och jag heter Alva. Jag spelar Gretl. Hon är söt och hon är snäll.

Gretl undrar varför hon alltid kommer sist, men de andra syskonen säger att det är för att hon är minst. Det är lätt att vara Gretl för jag är van att vara minst. Det svåraste på teatern är att snabbt snabbt byta kläder bakom scenen.

I går regnade det och var kallt, så mamma tyckte jag
skulle ha leggins och tröja under min sjömansdräkt.

Jag tycker om att få klä ut mig på teatern. Gretl skall ha på sig en vit fin festklänning och en kappa som är gosig. Hon har också en klänning som Maria sydde av gardiner. Alla barnen har såna.


Min festklänning

Förut tyckte jag att det var tråkigt, tråkigt, tråkigt att öva för att vi inte fick ha kläderna på. Och de vuxna övade samma saker på nytt och på nytt och på nytt. Nu är det roligt att öva för vi får ha kläderna på och övar bara en gång igenom när alla vet vad de skall säga. Allra bäst tycker jag om att spela scenen där vi leker i skogen.

Här har jag riktigt tråkigt

En gång var mommo och tittade när vi övade. Det var roligt. Snart kommer det också andra och titta. Då blir jag ivrig. Jag är ivrig nu också!

Alva Lerviks, 5 

 

Raseborgs Sommarteater
Publicerad 19.06.2016 kl. 10:34

The Sound of Music on Tour

Raseborgs Sommarteater gör en del PR-uppträdanden före och under spelsäsongen och i går besökte vi Esbo. Vi var inbjudna till Kulturen vid Ån, som är ett stort finlandssvenskt evenemang i Esbo.  KvÅ 2016 arrangerades av Esbo stad och Esbobygdens ungdomsförbund (EBUF) och samlade trots regn och rusk en hel del besökare.  Programmet bestod av underhållning för stora och små och vi hann se en skymt av Arne Alligator och Finns sommarteater.

Raseborgs Sommarteater bjöd på smakbitar ur The Sound of Music under ackompanjemang av kapellmästare Teddy Granroth. Det första numret var Liesl & Rolf, dvs. Selina Savijoki och Filip Hartman, som hade en hel del fans i publiken. Sen var det dags för Moder Abbedissan och Maria och duetten Små kissekatter. Tanja Kauppinen-Savijokis och Sarah Nedergårds härliga röster värmde publiken i duggregnet. Den tredje sången var en duett med kapten von Trapp, som spelas av Leif Wadenström och Maria.  Till slut intervjuades hela gänget av konferencier Christoffer Strandberg. Tack KvÅ för att vi fick vara med!

Selina Savijoki, Filip Hartman och Teddy Granroth

 

Tanja Savijoki och Sarah Nedergård

Leif Wadenström och Sarah Nedergård

En snabbgallup i publiken visade att många redan har bokat biljetter till The Sound of Music. Vi har nu över 5 000 bokade biljetter och biljettförsäljningen har tagit fart ordentligt under de senaste veckorna. Efter midsommar blir det några uppträdanden för seniorer vid äldreboenden i Raseborg i samarbete med Västra Nyland. Den 29 juni besöker vi Villa Anemone i Karis och den 30 juni Mariahemmet i Pojo. På lördag 2 juli är vi på plats på Ingådagen.

Mona Salama
Publicerad 17.06.2016 kl. 10:40

The Sound of Music – Kaptenens tankar

”- Hur ork du? Ses i höst! – Jag förstår inte...”

Nej, det förstår man nog inte om man inte hör till de lyckligt lottade som fått äran att vara med en sommar på Raseborg. Man orkar hur bra som helst och hösten kommer oberoende!

För min del är det 6:e gången jag skådespelar på Svenskfinlands största sommarteater sen 1991. Hela 90-talet var jag så gott som alla somrar med på ett hörn och byggde eller klottrade scenografin. Som ljudtekniker hann jag också jobba två år 2001 och 2002. Det är antagligen alla dessa erfarenheter som gör att man sista slutligen ganska lätt gör sitt beslut när det blir tal om att medverka en sommar på Raseborgs Sommarteater. Jo, för människan glömmer fort de där regniga repetitionerna, sena kvällar mitt i arbetsveckan och övriga hinder i processen till en publikfärdig produkt. Man kommer i stället ihåg alla otroligt fina minnen av soliga dagar, livslånga vänner och en samhörighet som får en att känna vemod när man i augusti återvänder till det ”normala” livet.

Årets engagemang för min del kronas av att hela min familj står på scenen. Det i sig är en liten tanke man alltid haft i bagaget men aldrig trott att skulle se dagen ljus. I och för sig står vår 7-åriga Isac inte på scenen men han har vuxit in i ensemblen med att vara sitt eget härliga jag och kommer garanterat inte att glömma denna resa. Att se hela min familj sjunga och dansa och utan minsta lilla groll åka på repetition efter repetition ger mig och min fru ett minne för livet, tacksamhet för livets gåvor i minsta bemärkelse.

Leif Wadenström och Sarah Nedergård.
(Foto: Emilia Nyberg).

Årets mest ställda frågor kretsar kring 1993, då The Sound of Music gjordes senast på Raseborgs Sommarteater. Vad kommer att bli annorlunda och hur det är att spela samma roll min far gjorde?
- Vi har en helt ny generation som inte såg den 1993. Vi har en generation som såg den i sina unga år och vill se den på nytt för att den gjorde intryck men man kommer inte kanske ihåg så mycket. Så har vi generationen som gärna ser den med tio års mellanrum för den är fängslande, full med härlig musik och berör hela familjen med alla sina livsaktuella frågor.
 - Hur det känns att spela samma roll min far gjorde 23 år sen är nånting jag tydligen inte funderar på så mycket eftersom jag alltid har lika svårt med att komma på nåt svar. Kort och gott känns det bra. Han gjorde garanterat sitt bästa med att hitta sin Kapten och jag har jobbat hårt för att hitta de rätta nyanserna från en strandsatt stackars kapten till en älskvärd fadersbild. Min far har låtit mig jobba på min roll i fred så jag tror att han litar på att det blir bra.

Simon, Leif, Felicia, Isac och Eva Wadenström

Att få jobba med Svenskfinlands ”kapten af Sound of Music” Sven Sid ger ju en kick i sig. Han gör pjäsen för fjärde gången vilket betyder att han från dag ett kunnat alla repliker och svängar utan och innan, det gör att man ju vill leverera lite extra hårt för att tända nya impulser och känslor.

Ensemblen... Ingen nämnd, ingen glömd! Jag har blivit van att åka iväg på arbetsresa en gång i månaden från min familj men att åka ifrån årets gäng på RS, 2½ vecka innan premiären är en ny utmaning. Alla roller har hittat sin plats och alla filar på små nyanser för att ge det lilla extra för publiken. Jag saknar er alla redan så hur ska det kännas när augusti kommer och vi står där? ... Nej, det tar jag sen! Nu väntar jag bara på att få komma ut till Raserborg igen och pressa det sista ur min kropp för att med stolthet kunna leverera årets kapten i The Sound of Music på Raseborgs Sommarteater.

P.S. Vi har en åttamanna orkester i år och en scenografi jag inte trodde var möjlig. Ni vill INTE missa årets pjäs på Raseborg Sommarteater!

Leif Wadenström
Kapten Georg von Trapp

Kapten von Trapp
(Foto: Emilia Nyberg).

Raseborgs Sommarteater
Publicerad 09.06.2016 kl. 17:22

Sommaren 2017 presenterar Rasebors Sommarteater 80-talsmusikalen Footloose. Det blir massor med dans, musik och sång, men också romantik, humor och drama.
Här kan du följa med den spännande vandringen bakom kulisserna ända fram till sista föreställningen.

http://www.raseborg.org


Vi finns även på:

Raseborgs Sommarteater

Promote your Page too

 

 

Instagram