Bloggposter

The Sound of Music - Backstage

Har du undrat hur det ser ut bakom kulisserna på Raseborgs Sommarteater?
Välkommen på en tur backstage.

Har har vi backstage-tältet - för tillfället ganska tomt.

I tältet samlas ensemblen varje gång inför föreställningen.

Koncentrerade miner: Calle, Minea, Eva och Leif.

Elsa Schraeder, dvs. Jennifer Karlsson, har sina egna uppvärmningsrutiner bakom tältet.

I den trånga logen håller Josefine, artesanstuderande från Axxell, på att lappa en av dräkterna...

...medan Anna Forsman-Granroth stryker sin nunnekåpa.

Frau Schmidt (Barbro Backman) bättrar på sin make-up...

 

 

 

... och Linus Mäkelä fixar håret.

 


Inka Louneva (Birgitta) och Celina Korenius (novisen) tar det lugnt inför kvällens föreställning. Inka vrickade foten på scenen, men klarade galant av alla följande föreställningar med hjälp av kryckor.

 

Vår "vakthund" Rocky.

Ett par av syskonen von Trapp: Martha (Minea Korenius) och Gretl (Ellen Haakana).

Läget under kontroll. Så här avslappnade ser scentekniker Jonatan Flinck och ljuddesigner Jesper Söderström ut inför varje föreställing. Jeppe kan vi tacka för den fina ljudåtergivningen och alla effekter. 

Maria (Sarah Nedergård) gör sig redo att återvända till familjen von Trapps hus.

Under fotograferingen för programbladet - nunneselfies.

Och sen tillbaka till scenen.
Nu återstår endast 5 föreställningar. Det finns ett begränsat antal biljetter kvar till varje föreställning så det lönar sig att boka i tid. Närmare 18 000 bokningar har redan gjorts.

Mona Salama
24.07.2016 kl. 11:50

The Sound of Music - halvvägs i säsongen

Vi har nu kommit så långt i spelsäsongen att vi har endast hälften dvs. tio föreställningar kvar. Närmare 8 000 personer har redan sett The Sound of Music, många av dem två eller flera gånger. För dig som ännu inte har bokat biljett, gäller det att skynda. Biljettbokningen är livlig både på webben och på vår telefontjänst, och vi har redan över 12 000 bokningar sammanlagt för hela säsongen. På grund av andra evenemang på Raseborg, spelar vi endast ett veckoslut till i juli, de övriga föreställningsdagarna är onsdag och torsdag fram till den 4 augusti.

 

“Sound of Music gick hem hos publiken igen” (Svenska Yle), “Förtrollande Maria på Raseborgs scen” (Västra Nyland), Musikalisk hyllning till medmänsklighet och empati" (HBL), “Raseborgs sommarteaters version av Sound of Music tjusar och berör” (Kyrkpressen).

Vi är otroligt tacksamma, glada och överväldigade av den fina respons vi fått. Det har gått över alla förväntningar och alla bara njuter av den fina upplevelsen, publikens reaktioner och den enastående samhörigheten. Ensemblen, orkestern, den tekniska personalen, alla funktionärer och övriga i produktionsteamet jobbar tillsammans för att leverera publiken en oförglömlig föreställning.

Några tips för teaterbesöket

För dig som planerar ett besök på Raseborgs Sommarteater, kan vi ge följande tips:

  • Kom på plats i tid, speciellt om du inte löst ut din biljett på förhand. Vår biljettförsäljning vid ingången öppnar en timme före föreställningens början och det brukar vara långa köer. Du kan betala dina biljetter både med kort och kontanter.
  • Vill du undvika köer, köp din biljett på förhand på webben på adress http://www.netticket.fi/sound-of-music  eller på något av NetTickets biljettförsäljningsställen. En del av biljettförsäljningsställena är stängda i juli, kolla öppettiderna med respektive försäljare.
  • Du kan också lösa ut din biljett på förhand på sommarteaterns kansli i Karis på adress Torggatan 3. Vi betjänar vardagar kl. 12-16 och även här kan du betala med kort eller kontanter. Telefonnumret till kansliet är 019 241 5035.
  • Ta med kontanter till teatern för inköp av programblad, lotter osv.
  • På teaterområdet behöver du inte gå hungrig eller törstig. Här hittar du bl.a. varm korv, glass, kaffe, saft, smörgåsar, söta tilltugg som bl.a. årets nyhet Marias wienerbröd, popcorn, godis mm.
  • Om du vill ha ett stadigare mål mat, reservera bord på Slottsknektens stuga, som serverar en teatermeny.
  • OBS! Det finns också en Rosenkiosk på teaterområdet, där du kan köpa rosor och skicka en hälsning till dina favoriter i ensemblen. Alla älskar rosor och intäkterna för blommorna går till unga begåvade skådespelare.
  • Klä dig efter väder och vind. Det kan vara bra att ta med varma kläder eller filt, speciellt i veckan då föreställningen slutar ca klockan 22. Sittunderlag behöver du inte ta med dig, utan dem kan du låna på stället.
  • Föreställningen lämpar sig även för barnfamiljer och är ca 3 timmar lång med en paus på 30 minuter.

Ni är alla hjärtlig välkomna till Raseborgs Sommarteaters 50-årsjubileumsföreställning The Sound of Music.

Auf Wiedersehen!

Mona Salama, produktionsansvarig

 


 


 

Mona Salama
13.07.2016 kl. 10:06

The Sound of Music - Mor och dotter tillsammans på scenen

Musikaler har alltid varit nära mitt hjärta. Ända sen jag var liten har jag varit och titta på en massa olika föreställningar. När jag var 9 år åkte vi med familjen till London och såg Hairspray -musikalen. Den hade jag redan sett 4 gånger på bio. Genast när jag såg den musikalen första gången blev jag förälskad i den. Efter det ville jag bara veta mera om musikaler och vi går jätteofta på olika musikaler tillsammans med mamma. Det har blivit ett gemensamt intresse för oss båda.

 

Min mamma Tanja Kauppinen-Savijoki är utbildad operasångerska och sångpedagog. Hon har gjort många operaroller men också musikaler, bl.a. Maria i West Side Story. Jag har dansat och tagit sånglektioner och varit med i Nationaloperans Par(r)asvaloissa musikteatergrupp samt lågstadie- och högstadie musikklasser och fortsätter gymnasiet på musikklass. När vi då på hösten såg i tidningen att Sound of Music görs på Raseborg så tyckte vi båda att det skulle vara roligt att vara i samma produktion. Till sist efter många auditioner blev vi valda till produktionen. Jag delar rollen som Liesl tillsammans med Emilia Ekström. Mamma spelar Abbedissan.

Vi tycker båda att det är superroligt att få vara med i samma produktion är som en drömupplevelse! Stämningen på Raseborgs sommarteater är unik och alla skådespelarna stöder varandra och har en otrolig gruppanda!

Selina

 

 

Det första genrepet.

Raseborgs Sommarteater
21.06.2016 kl. 14:23

The Sound of Music - att vara minst

Jag är 5 år och jag heter Alva. Jag spelar Gretl. Hon är söt och hon är snäll.

Gretl undrar varför hon alltid kommer sist, men de andra syskonen säger att det är för att hon är minst. Det är lätt att vara Gretl för jag är van att vara minst. Det svåraste på teatern är att snabbt snabbt byta kläder bakom scenen.

I går regnade det och var kallt, så mamma tyckte jag
skulle ha leggins och tröja under min sjömansdräkt.

Jag tycker om att få klä ut mig på teatern. Gretl skall ha på sig en vit fin festklänning och en kappa som är gosig. Hon har också en klänning som Maria sydde av gardiner. Alla barnen har såna.


Min festklänning

Förut tyckte jag att det var tråkigt, tråkigt, tråkigt att öva för att vi inte fick ha kläderna på. Och de vuxna övade samma saker på nytt och på nytt och på nytt. Nu är det roligt att öva för vi får ha kläderna på och övar bara en gång igenom när alla vet vad de skall säga. Allra bäst tycker jag om att spela scenen där vi leker i skogen.

Här har jag riktigt tråkigt

En gång var mommo och tittade när vi övade. Det var roligt. Snart kommer det också andra och titta. Då blir jag ivrig. Jag är ivrig nu också!

Alva Lerviks, 5 

 

Raseborgs Sommarteater
19.06.2016 kl. 10:34

The Sound of Music on Tour

Raseborgs Sommarteater gör en del PR-uppträdanden före och under spelsäsongen och i går besökte vi Esbo. Vi var inbjudna till Kulturen vid Ån, som är ett stort finlandssvenskt evenemang i Esbo.  KvÅ 2016 arrangerades av Esbo stad och Esbobygdens ungdomsförbund (EBUF) och samlade trots regn och rusk en hel del besökare.  Programmet bestod av underhållning för stora och små och vi hann se en skymt av Arne Alligator och Finns sommarteater.

Raseborgs Sommarteater bjöd på smakbitar ur The Sound of Music under ackompanjemang av kapellmästare Teddy Granroth. Det första numret var Liesl & Rolf, dvs. Selina Savijoki och Filip Hartman, som hade en hel del fans i publiken. Sen var det dags för Moder Abbedissan och Maria och duetten Små kissekatter. Tanja Kauppinen-Savijokis och Sarah Nedergårds härliga röster värmde publiken i duggregnet. Den tredje sången var en duett med kapten von Trapp, som spelas av Leif Wadenström och Maria.  Till slut intervjuades hela gänget av konferencier Christoffer Strandberg. Tack KvÅ för att vi fick vara med!

Selina Savijoki, Filip Hartman och Teddy Granroth

 

Tanja Savijoki och Sarah Nedergård

Leif Wadenström och Sarah Nedergård

En snabbgallup i publiken visade att många redan har bokat biljetter till The Sound of Music. Vi har nu över 5 000 bokade biljetter och biljettförsäljningen har tagit fart ordentligt under de senaste veckorna. Efter midsommar blir det några uppträdanden för seniorer vid äldreboenden i Raseborg i samarbete med Västra Nyland. Den 29 juni besöker vi Villa Anemone i Karis och den 30 juni Mariahemmet i Pojo. På lördag 2 juli är vi på plats på Ingådagen.

Mona Salama
17.06.2016 kl. 10:40

The Sound of Music – Kaptenens tankar

”- Hur ork du? Ses i höst! – Jag förstår inte...”

Nej, det förstår man nog inte om man inte hör till de lyckligt lottade som fått äran att vara med en sommar på Raseborg. Man orkar hur bra som helst och hösten kommer oberoende!

För min del är det 6:e gången jag skådespelar på Svenskfinlands största sommarteater sen 1991. Hela 90-talet var jag så gott som alla somrar med på ett hörn och byggde eller klottrade scenografin. Som ljudtekniker hann jag också jobba två år 2001 och 2002. Det är antagligen alla dessa erfarenheter som gör att man sista slutligen ganska lätt gör sitt beslut när det blir tal om att medverka en sommar på Raseborgs Sommarteater. Jo, för människan glömmer fort de där regniga repetitionerna, sena kvällar mitt i arbetsveckan och övriga hinder i processen till en publikfärdig produkt. Man kommer i stället ihåg alla otroligt fina minnen av soliga dagar, livslånga vänner och en samhörighet som får en att känna vemod när man i augusti återvänder till det ”normala” livet.

Årets engagemang för min del kronas av att hela min familj står på scenen. Det i sig är en liten tanke man alltid haft i bagaget men aldrig trott att skulle se dagen ljus. I och för sig står vår 7-åriga Isac inte på scenen men han har vuxit in i ensemblen med att vara sitt eget härliga jag och kommer garanterat inte att glömma denna resa. Att se hela min familj sjunga och dansa och utan minsta lilla groll åka på repetition efter repetition ger mig och min fru ett minne för livet, tacksamhet för livets gåvor i minsta bemärkelse.

Leif Wadenström och Sarah Nedergård.
(Foto: Emilia Nyberg).

Årets mest ställda frågor kretsar kring 1993, då The Sound of Music gjordes senast på Raseborgs Sommarteater. Vad kommer att bli annorlunda och hur det är att spela samma roll min far gjorde?
- Vi har en helt ny generation som inte såg den 1993. Vi har en generation som såg den i sina unga år och vill se den på nytt för att den gjorde intryck men man kommer inte kanske ihåg så mycket. Så har vi generationen som gärna ser den med tio års mellanrum för den är fängslande, full med härlig musik och berör hela familjen med alla sina livsaktuella frågor.
 - Hur det känns att spela samma roll min far gjorde 23 år sen är nånting jag tydligen inte funderar på så mycket eftersom jag alltid har lika svårt med att komma på nåt svar. Kort och gott känns det bra. Han gjorde garanterat sitt bästa med att hitta sin Kapten och jag har jobbat hårt för att hitta de rätta nyanserna från en strandsatt stackars kapten till en älskvärd fadersbild. Min far har låtit mig jobba på min roll i fred så jag tror att han litar på att det blir bra.

Simon, Leif, Felicia, Isac och Eva Wadenström

Att få jobba med Svenskfinlands ”kapten af Sound of Music” Sven Sid ger ju en kick i sig. Han gör pjäsen för fjärde gången vilket betyder att han från dag ett kunnat alla repliker och svängar utan och innan, det gör att man ju vill leverera lite extra hårt för att tända nya impulser och känslor.

Ensemblen... Ingen nämnd, ingen glömd! Jag har blivit van att åka iväg på arbetsresa en gång i månaden från min familj men att åka ifrån årets gäng på RS, 2½ vecka innan premiären är en ny utmaning. Alla roller har hittat sin plats och alla filar på små nyanser för att ge det lilla extra för publiken. Jag saknar er alla redan så hur ska det kännas när augusti kommer och vi står där? ... Nej, det tar jag sen! Nu väntar jag bara på att få komma ut till Raserborg igen och pressa det sista ur min kropp för att med stolthet kunna leverera årets kapten i The Sound of Music på Raseborgs Sommarteater.

P.S. Vi har en åttamanna orkester i år och en scenografi jag inte trodde var möjlig. Ni vill INTE missa årets pjäs på Raseborg Sommarteater!

Leif Wadenström
Kapten Georg von Trapp

Kapten von Trapp
(Foto: Emilia Nyberg).

Raseborgs Sommarteater
09.06.2016 kl. 17:22

The Sound of Music - Kapellmästaren har ordet

Årets jubileumsorkester består av sju personer, vilket är den till antalet största i sommarteaterns 50-åriga historia! Musiken har jag jobbat med sedan senaste höst. Vi presenterar originalmusiken i arrangemang gjorda just för den här ensemblen och just för Er.

The Sound of Music består av många klassiker, melodier som vi alla får lust att sjunga med i, och som aldrig tycks tappa sin genomslagskraft.  ”Do-Re-Mi”, ”Små kissekatter”, ”Sexton år på det sjuttonde”  och naturligtvis ”Edelweiss” är några av sångerna som ljuder på Raseborg i sommar.

All musik spelas även i år live.  Orkestern består av följande medlemmar: Mervi Myllyoja, Jenny Backman Pråhl, Henrika Fagerlund, Jussi Matti Haavisto, Milla Kaarto och Ingemar Mattsson.

Kom och njut av musik, nostalgi och fin stämning!

Teddy Granroth
Kapellmästare, musik- & sångarrangemang

 

Raseborgs Sommarteater
08.06.2016 kl. 09:52

The Sound of Music: Vad är koreografi?

Dans är kanske det första man tänker på, men beskrivningen ”komposition av kroppsligt och rumsligt uttryck” känns närmare sanningen då det handlar om teaterkoreografi.

Hur jag hamnat in på denna bana är dock en annan fråga. En dag för två år sen så hände det bara. Året var 2014 och jag blev tillfrågad att göra koreografin till En Midsommarnattsdröm på Raseborg. Därefter har det rullat på…

 

Så när frågan i höstas ljöd: ”Är du intresserad av att göra koreografin till The Sound of Music?”, kunde jag inte annat än tacka ja. Det råkar dessutom vara precis 10 år sen som jag själv spelade rollen som Liesl i Vanda Teaterförening, så pjäsvalet lockade på många sätt.

Det intressanta har varit att få jobba ur ett annat perspektiv denna gång. Och roligt har det varit att bl.a. lära sig österrikisk folkdans, samt utforska vad allt man kan göra med de mer fartfyllda sångerna som Do-Re-Mi och No Way To Stop It.

Utmaningarna har varit många, men med detta proffsiga gäng har det känts som om vad som helt är möjligt. Mängden talang är helt otrolig och tack vare detta har ribban legat rätt så högt… även för de allra minsta. Och visst har det varit tufft.

Som koreograf har den största utmaningen varit att komma med någonting nytt och fräscht, men ändå våga göra det ”traditionella” och lita på att det fungerar.
För det gör det.

Vi är ännu långt från färdiga, men det ser väldigt lovande ut!

 

P.S. Det är första gången jag är med på Raseborg utan att själv stå på scen! Det är konstigt. Väldigt, väldigt konstigt.

Raseborgs Sommarteater
01.06.2016 kl. 18:29

The Sound of Music - Scenografen har ordet

Raseborgs Sommarteater 50 år och The Sound of Music...

Lyckligt lottad som får vara med om detta äventyr. Satt under de mörka vinternätterna och funderade på hur man kunde få en ny visuell vinkling utan att ta bort av berättelsen som de flesta känner till. Kollar aldrig vad som gjorts tidigare, men denna gång hjälpte filmen från 60-talet att hitta den slutliga idén. Ett hus, en familj, sju barn som kommer från sina rum... Nej vänta! Ett av barnen är fängslad av en bok och märker inte världen runt omkring.

Rummen blir böcker, böckerna blir huset...
Mera avslöjar jag inte.
Välkommen till Raseborg och upplev den fina stämningen.

Petri ”Peta” Horttana
Formgivare, bildkonstnär och scenograf

 

 

Bakom "Peta" skymtar scenen, som börjar ta form.

Raseborg Sommarteater
25.05.2016 kl. 10:36

Om att återvända år efter år

”Det här är nu mitt sista år”. Så säger jag varje år och återigen sitter jag här på kontoret. Jag är nu inne på min sjätte sommar på kontoret och min åttonde sommar på scenen och jag har nu börjat undra vad det är som får mig att tacka säga ja år efter år. 
 

"Helena och Oberon", En Midsommarnattsdröm på Raseborg, 2014.
Foto: Chris Senn

 

Jag var sjutton år, på mitt adertonde, då jag för första gången var med i Raseborgs Sommarteater. Året var 2008 och vi gjorde Ringaren i Notre Dame med Sven Sid som regissör och Teddy Granroth som kapellmästare (samma som i år!) och jag älskade allt. Jag älskade att få stå på scenen, jag älskade miljön och främst av allt älskade jag hela gänget. Skådespelare, musiker, funktionärer, ja alla blev vi som en enda stor familj. Jag visste att jag ville komma tillbaka följande år och så blev det.

2008-2014 var jag med på scenen och 2011 började jag även jobba på kontoret med att ta emot biljettbokningar och annat som måste göras. På det viset fick jag ännu närmare kontakt också med dem som jobbar bakom scenen, de som kanske inte nödvändigtvis syns men de som faktiskt jobbar häcken av sig för sommarteatern. Familjekänslan blev ännu starkare och jag har fått en sommarmamma, en lillebror och en massa nya vänner. En sommarfamilj helt enkelt.
 

"Sorgfågel", Mio, min mio 2013.
Foto: Chris Senn

 

Jag har så mycket att tacka Raseborgs Sommarteatern för. Utveckling i skådespelararbete och bättre självförtroende tack vare fantastiska regissörer, socialkompetens och livsglädje av härligaste ensemblen och problemlösning och ta ansvar på kontoret. Vi har skrattat, gråtit, stridit, tagit saker på allvar, inte tagit saker tillräckligt på allvar, hjälpt varandra, pratat om universum och upplevt de bästa somrarna i våra liv, precis som en familj ska göra.

Sommarfamiljen. Det är den som får mig att återvända år efter år.
Huhu.. Det här skulle inte bli ett av mina smörinlägg, men jag är nu bara sådan. Kan inte hjälpas.
 


"Miller", Teaterbåten 2012.
Foto: Ida Flemmich

Jennifer Karlsson
19.05.2016 kl. 11:40

Återanvändning i syateljén

Till ett av mina stora intressen hör teater. Jag har gått på många teatrar men en av dem som står ut i mitt minne speciellt är när jag var på The Sound of Music på Svenska Teatern. Därför blev jag jätteglad när jag fick chansen att hjälpa till att sy dräkterna till Raseborgs sommarteaters uppsättning av Sound of Music. Jag gjorde det som min andra praktik i skolan tillsammans med en av mina klasskompisar, Josefine Björklund.

Josefine Björklund och Nicole Löfberg tillsammans med handledare Nanny Sundström i Axxells syateljé.

Josefine Björklund och Nicole Löfberg tillsammans
med handledare Nanny Sundström på Axxell.

Det första vi gjorde var att sy dräkterna till nunnorna. Själva klänningarna var inte speciellt svåra att sy, med det som varit lite av en utmaning var huvudbonaderna. Eftersom nunnornas dräkter hade både svart och vitt tyg ville vi göra så, att man kunde separera det vita från det svarta vid tvätt. Detta löste vi genom att sätta knäppen och tarraband så man kunde ta isär dem. Vi fick också hit de gamla nunnedräkterna från teatergarderoben för att se över dem om de kunde användas. Vi kom fram till att de var ganska oanvändbara, men istället för att bara kasta bort dem, färgade vi om dem med svart (eftersom de blivit lite gråaktiga efter så många tvättar) och använde tygerna från dem till huvudbonaderna. Sammanlagt lagade vi 11 nunnedräkter, 6 stycken för de äldre nunnorna och 5 stycken för de yngre nunnorna.

Efter nunnedräkterna sydde vi yllekappor till barnen. Det var ett relativt simpelt projekt, eftersom det bara var en hel tygbit som vi skulle sy kantband på. Och sedan skulle vi sy en knapp och ett snöre så man kunde sätta fast dem. Vi gjorde 4 stycken stora storlekar av dem och 4 stycken lite mindre.

 

Dräkter och material återvänds.

Sedan fick vi i uppgift att försöka hitta pyjamasmönster till barnens pyjamasar. Pojkarnas pyjamasar var enkla att hitta, men flickornas var lite svårare att hitta i rätt storlek. Till slut hade vi två mönster för flickorna och ett mönster för pojkarna som vi ändrade storlekarna så de skulle passa. Sedan tog vi det sista mönstret från en gammal pyjamas som jag hade hemma. Alla pyjamasar är gjorda av gamla lakanstyger, så det var återanvändning också. Allt som allt lagade vi tre pojkpyjamasar och tre flickpyjamasar.

Nicole Löfberg, studerande vi Axxells artesanutbildning

Gretls nattlinne

Gretls nattlinne.

Raseborgs sommarteater
16.05.2016 kl. 09:34

Kostym: Saara Kantanen

The Sound of Music var en av de första filmer, som jag fick se på bio som barn. Jag blev speciellt förtjust i de underbara sångerna men också i berättelsen, i den gamla miljön och i dräkterna.

Efter fjolårets pjäs Emil i Lönneberg och dess dräkter kändes The Sound of Music som en enorm utmaning. En utmaning som jag själv ville ta. Det kommer att finnas nästan 80 dräkter. Den största utmaningen är att utnyttja hela teatergarderobens potential. Det skulle vara omöjligt att under en kort tid få färdigt så många nya dräkter.

Kostym börjar med fantasi och känsla. Jag ritade av dräkterna medan jag såg på filmen. Jag skrev upp på papper allt vad som behövs. Jag målade skisser av de nya dräkterna. Jag sökte information om tidsperiodens kläder.

Att vara sömmerska till yrket hjälper mig massor i dräktmakeriet. Om någonting fattas behöver jag bara tyg så kan jag skapa en dräkt eller en accessoar. Jag bestämde redan från början att jag själv tillverkar Marias dräkter och också barnens lekdräkter. I teatergarderoben hittar man kostymer för män och festklänningar för kvinnor. Skorna kommer att bli ett problem, i garderoben finns inte barnskor och männens stövlar är i ganska dåligt skick. Jag hoppas att jag får barnens föräldrar med på talko så att de håller ögonen öppna på loppis.

 

  

 

Teatergarderoben är som en skattkammare för mig. Maggie, som ansvarar för garderoben, tar bra hand om kläderna: hon tvättar, reparerar och stryker. Alla kläder är i god ordning och på lådorna står det vad de innehåller. I garderoben hittar man verkligt underbara gamla kläder, på nattskjortorna finns broderier. Eftersom kläderna har varit i användning många gånger, kan det hända att tyget kan vara i dåligt skick. Oftast så repareras de redan innan premiären. Därför kan skådespelarna inte få scenkläderna i ett så tidigt skede fastän de säkert skulle hjälpa till att hitta rollen. Skådespelarna får sina kläder först till generalrepetitionerna i juni.

Jag har till min glädje fått hjälp av tygartesanstuderanden från Axxell i Ekenäs, som har sytt ett tiotal kläder till pjäsen. Alla nunnors dräkter, barnens kåpor och en del av nattdräkterna är deras hantverk. Det är skönt att veta att kläder tillverkas hela tiden, fastän jag inte själv ser dem varje dag.

 

Det mest utmanande med arbetet är att hålla i trådarna under hela den långa arbetsperioden. Arbetet tar för mig tidsmässigt några månader men det sprids ut på ett halvt år. Ibland måste man också göra annat arbete. Takten ökar mot slutet och ännu under de sista dagarna får jag sitta långa kvällar framför symaskinen. Det behövs alltid någonting mer. Mina tankar går redan till föreställningarna i härlig kvällssol vid Raseborgs slott. Då njuter jag i publiken. Jag glömmer dräkterna och njuter av scenografin och hör på underbara sånger!

 

Raseborgs Sommarteater
03.05.2016 kl. 16:20

The Sound of Music – nu kör vi igång!

En av världens mest älskade musikaler The Sound of Music gör på nytt entré på Raseborgs sommarteater i sommar.  Det är hela 26 år sen sist och eftersom Raseborgs sommarteater firar 50-årsjubileum i år, beslöt man att visa den genom tiderna populäraste finlandssvenska sommarteaterpjäsen en gång till. Regissör är Sven Sid, som regisserade musikalen också år 1993, då den sågs av över 20 000 personer! Kanske du var en av dem? Sven Sid är välbekant för Raseborgs sommarteater och The Sound of Music är redan hans 22:a regiuppdrag här.

Nu är det dags att presentera vad som händer bakom kulisserna och ge våra läsare en inblick i hur sommarens pjäs blir till. Vår blogg kommer att bestå av händelser, presentationer av ensemblen och det övriga teamet och en hel massa bilder från repetitioner och arbetet med produktionen ända fram till den sista föreställningen den 4 augusti.

 

(Foto: Emilia Nyberg)

Jag heter Mona Salama och är produktionsledare för The Sound of Music. Mitt arbete började redan på hösten, då vi startade med öppna auditions för de olika rollerna. Intresset var stort och över 100 personer deltog i uttagningarna. Nu är alla roller besatta och övningarna har pågått för fullt i ett par månader.  Det är mycket som skall övas - repliker, sånger, stämmor, koreografi... På scenen står ca 40 personer i alla åldrar. Den yngsta medlemmen i ensemblen är bara 5 år, men hon är en riktig musikalpingla!  För musiken står en 7-mannaorkester under ledning av vår kapellmästare Teddy Granroth.

Biljetterna släpptes för drygt en månad sen och intresset är stort. Vill du ha platser nära scenen gäller det att vara snabb, då vi har ett stort antal grupper på kommande och många har varit ute i god tid. Biljettförsäljningen sköts på webben av www.netticket.fi och biljetter kan du köpa på NetTickets biljettförsäljningsställen runt om i landet, bl.a. Luckan. På webben kan du inhandla dina biljetter lika lätt som en tågbiljett och tjänsten är tillgänglig dygnet runt. På kansliet tar vi emot gruppbokningar och bokningar till våra samarbetspartners föreställningar.

Välkommen och följ med vår resa!

Mona Salama
14.04.2016 kl. 12:38

Dags för kaka

Som största delen av er på internet vet så sprack 10 000 igår kväll. 

Det här betyder inte att vi har haft fysiska objekt som har spruckit, utan det betyder att det nu är över 10 000 bokningar till Emil i Lönneberga! Är det inte fantastiskt? 10 416 exakt för tillfället faktiskt.

Och det firas med kaka!

Och ikväll är det en ny föreställning kl.19!

Är du påväg och titta på vår förtjusande Emil? Ring till 019 2415035 och boka din biljett!

 

Puss!

Produktionsassistent Ida
16.07.2015 kl. 14:46

Över 6000 bokningar!

Vi har haft 5 föreställningar och redan har över 3400 personer sett vår version av Emil i Lönneberga! Tack till er för det!

Tillsammans är bokningarna totalt redan över 6800 och vi sitter med spänning och hoppas på att den siffran blir ännu större.


Foto: Emilia Nyberg

 

Har du inte ännu sett Emil? Boka då direkt till numret 019 241 5035

Föreställningarna:

4.7 kl.16 

5.7 kl.16

8.7 kl.19

9.7 kl.19

15.7 kl.19

16.7 kl.19

18.7 kl.16

19.7 kl.16

22.7 kl.19

23.7 kl.19

25.7 kl.16

26.7 kl.16 

29.7 kl.19

30.7 kl.19

2.8 kl.16

Välkommen!

Produktionsassistent Ida
03.07.2015 kl. 13:49

Sommaren 2017 presenterar Raseborgs Sommarteater 80-talsmusikalen Footloose. Det blir massor med dans, musik och sång, men också romantik, humor och drama.
Här kan du följa med den spännande vandringen bakom kulisserna ända fram till sista föreställningen.

http://www.raseborg.org


Vi finns även på:

Raseborgs Sommarteater

Promote your Page too

 

 

Instagram