The Sound of Music – Kaptenens tankar

09.06.2016 kl. 17:22

”- Hur ork du? Ses i höst! – Jag förstår inte...”

Nej, det förstår man nog inte om man inte hör till de lyckligt lottade som fått äran att vara med en sommar på Raseborg. Man orkar hur bra som helst och hösten kommer oberoende!

För min del är det 6:e gången jag skådespelar på Svenskfinlands största sommarteater sen 1991. Hela 90-talet var jag så gott som alla somrar med på ett hörn och byggde eller klottrade scenografin. Som ljudtekniker hann jag också jobba två år 2001 och 2002. Det är antagligen alla dessa erfarenheter som gör att man sista slutligen ganska lätt gör sitt beslut när det blir tal om att medverka en sommar på Raseborgs Sommarteater. Jo, för människan glömmer fort de där regniga repetitionerna, sena kvällar mitt i arbetsveckan och övriga hinder i processen till en publikfärdig produkt. Man kommer i stället ihåg alla otroligt fina minnen av soliga dagar, livslånga vänner och en samhörighet som får en att känna vemod när man i augusti återvänder till det ”normala” livet.

Årets engagemang för min del kronas av att hela min familj står på scenen. Det i sig är en liten tanke man alltid haft i bagaget men aldrig trott att skulle se dagen ljus. I och för sig står vår 7-åriga Isac inte på scenen men han har vuxit in i ensemblen med att vara sitt eget härliga jag och kommer garanterat inte att glömma denna resa. Att se hela min familj sjunga och dansa och utan minsta lilla groll åka på repetition efter repetition ger mig och min fru ett minne för livet, tacksamhet för livets gåvor i minsta bemärkelse.

Leif Wadenström och Sarah Nedergård.
(Foto: Emilia Nyberg).

Årets mest ställda frågor kretsar kring 1993, då The Sound of Music gjordes senast på Raseborgs Sommarteater. Vad kommer att bli annorlunda och hur det är att spela samma roll min far gjorde?
- Vi har en helt ny generation som inte såg den 1993. Vi har en generation som såg den i sina unga år och vill se den på nytt för att den gjorde intryck men man kommer inte kanske ihåg så mycket. Så har vi generationen som gärna ser den med tio års mellanrum för den är fängslande, full med härlig musik och berör hela familjen med alla sina livsaktuella frågor.
 - Hur det känns att spela samma roll min far gjorde 23 år sen är nånting jag tydligen inte funderar på så mycket eftersom jag alltid har lika svårt med att komma på nåt svar. Kort och gott känns det bra. Han gjorde garanterat sitt bästa med att hitta sin Kapten och jag har jobbat hårt för att hitta de rätta nyanserna från en strandsatt stackars kapten till en älskvärd fadersbild. Min far har låtit mig jobba på min roll i fred så jag tror att han litar på att det blir bra.

Simon, Leif, Felicia, Isac och Eva Wadenström

Att få jobba med Svenskfinlands ”kapten af Sound of Music” Sven Sid ger ju en kick i sig. Han gör pjäsen för fjärde gången vilket betyder att han från dag ett kunnat alla repliker och svängar utan och innan, det gör att man ju vill leverera lite extra hårt för att tända nya impulser och känslor.

Ensemblen... Ingen nämnd, ingen glömd! Jag har blivit van att åka iväg på arbetsresa en gång i månaden från min familj men att åka ifrån årets gäng på RS, 2½ vecka innan premiären är en ny utmaning. Alla roller har hittat sin plats och alla filar på små nyanser för att ge det lilla extra för publiken. Jag saknar er alla redan så hur ska det kännas när augusti kommer och vi står där? ... Nej, det tar jag sen! Nu väntar jag bara på att få komma ut till Raserborg igen och pressa det sista ur min kropp för att med stolthet kunna leverera årets kapten i The Sound of Music på Raseborgs Sommarteater.

P.S. Vi har en åttamanna orkester i år och en scenografi jag inte trodde var möjlig. Ni vill INTE missa årets pjäs på Raseborg Sommarteater!

Leif Wadenström
Kapten Georg von Trapp

Kapten von Trapp
(Foto: Emilia Nyberg).

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Jag ser med spänning och ödmjukhet fram emot att få uppleva detta nostalgiska äventyr
Lasse09.06.16 kl. 18:36
Wow de va så bra skrivit att nu vill ja se den mesama, fintliffu :)
Sabbe09.06.16 kl. 19:21
Det här skall bli roligt, måste nog komma ända från Borgå och se den. Man var ju ändå nunna i förra omgången :)
Challe10.06.16 kl. 08:14

Sommaren 2017 presenterar Raseborgs Sommarteater 80-talsmusikalen Footloose. Det blir massor med dans, musik och sång, men också romantik, humor och drama.
Här kan du följa med den spännande vandringen bakom kulisserna ända fram till sista föreställningen.

http://www.raseborg.org


Vi finns även på:

Raseborgs Sommarteater

Promote your Page too

 

 

Instagram