Footloose – kostymören har ordet

09.06.2017 kl. 15:30

Regissören Sicke Lundberg ringde mig nån gång under vintern och sa att han vill ha mig med i produktionsteamet som kostymör för Footloose. Jag blev så glad av samtalet och det var självklart att jag ville vara med. Footloose var inte bekant för mig från tidigare, men då jag såg filmen kände jag igen många 80-talshittar. Jag såg också många andra filmer för att komma in i 80-talsstämningen: ”Pretty in pink”, "Can't by me love", "Ferris Bueller day off", "Dirty Dancing", "Flashdance…
Klädseln var ganska häftig på 80-talet, för att inte tala om frisyrerna.

 

Eftersom pjäsen försiggår i Bomont, en liten håla i mitten av ingenting, så kommer kostymerna att bestå av flera rutiga skjortor och bondkläder än axelstoppningar. Största delen av kläderna i musikalen Footloose har vi hittat på lopptorg. Jag har gått omkring med måttkorten och tömt lopptorgen på tennisskor och boots. Jag har lagt märke till att man kan tillbringa högst tre timmar i ett sträck på loppis, efter det går inte att ta in något nytt. Alla kläder börjar till sist att se likadana ut.

En av årets utmaningar är att få skådespelarna att se olika ut i olika roller. Rektor, polis, städare och bilmekaniker, pappa och tuff cowboy.

Jag har haft glädjen att jobba tillsammans med textilartisanstuderande Tiina Elonen. Att jobba som kostymör kan oftast kännas ganska ensamt då man tillbringar tid i klädförrådet eller vid symaskinen. Nu har jag fått skratta så tårarna rinner. Tiina har förutom en bra arbetsmoral alldeles galna historier. De rutiga skjortorna har av misstag blivit en del av vår klädstil. 

Rosa toppar, desgin och tillskärning: Saara, sömnad: Tiina

Det är härligt att se hur kläderna får skådisarna att leva sig in i sin roll. Enbart bootsen gör att gångstilen förändras och tom.  sättet att tala blir annorlunda. Jag väntar med spänning på att flickorna tar på sina festklänningar och högklackade skor. Jag undrar om slutdansen lyckas i högklackat, eller om jag måste göra en kompromiss gällande skorna.

 

Pjäsen bjuder på många gruppscener, underbar musik och dans. Ung energi! Om det går som tidigare, sitter jag på läktaren kväll efter kväll med ett stort leende på läpparna och ibland med en tår i ögat. Jag kan varmt rekommendera årets musikal Footloose. På Raseborg Sommarteater gör man ett proffsigt arbete!


Text och foto: Saara Kantanen, kostymör för Footloose

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

Sommaren 2017 presenterar Raseborgs Sommarteater 80-talsmusikalen Footloose. Det blir massor med dans, musik och sång, men också romantik, humor och drama.
Här kan du följa med den spännande vandringen bakom kulisserna ända fram till sista föreställningen.

http://www.raseborg.org


Vi finns även på:

Raseborgs Sommarteater

Promote your Page too

 

 

Instagram